B12 vitamin – Hvad du skal vide om B12

Vitamin B12, også kaldet cobalamin, er livsnødvendig for os mennesker, ligesom andre vitaminer. B12 er et af de vandopløselige vitaminer, hvorimod vitamin A, E, D og K er fedtopløselige. Modsat de andre vandopløselige vitaminer (C, B1, B2, B3, B5, B6 og B7) kan B12 godt lagres i kroppen, og når vi indtager ”for meget” af gangen, vil det overflødige opbevares i leveren.

Hvad kan vitamin B12?B12-vitamin er vigtigt at indtage med føden eller kosttilskud, da vi ikke selv kan danne det i kroppen. Vitaminet er en essentiel medvirkende faktor i folinsyrens cyklus i kroppen. Det er et vigtigt element i dannelsen af nogle af de byggesten, vores DNA laves ud fra.

Ved B12-mangel kan der nogle gange observeres blodmangel. Det er fordi vores røde blodceller har en kort levetid, og derfor ofte skal dele sig. I den proces skal de lave DNA-kopier til dattercellerne, og derfor vil mangel på byggestenene til DNA standse celledeling. Dette manifesterer sig som blodmangel.

Mangel på B12-vitaminVitamin B12-mangel er ikke noget mennesker med almindelig varieret kost kommer ud for, da B12 findes i flere animalske fødevarer. Det findes blandt andet i mejeriprodukter, lever, æg og fisk. Herudfra kan det erkendes, at personer på en streng vegansk diæt (eller andre personer med lavt animalsk fødeindtag) kan risikere B12-mangel.Andre personer der skal være opmærksomme på at få nok B12-vitamin er gravide. Når et foster skal udvikles, skal det også danne sine egne røde blodceller. Dette kræver selvfølgelig også B12, og er du gravid, skal du derfor være opmærksom på at få nok B12-vitamin. Generelt er der flere behov som øges når din graviditet indfinder sig, og derfor kan det være en god ide at snakke med din praktiserende læge, hvis der er noget du er i tvivl om. Din læge vil altid kunne guide dig. Skrevet af: https://about.me/andreasen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *