Begreber du bør kende inden du låner

Går du og overvejer at låne penge? Måske til en bolig, ny bil eller noget helt tredje? Så har du helt sikkert studset over mindst et af de mange fagbegreber, der er på lånemarkedet. Termer som ÅOP, renters rente, kreditvurdering og så videre er ord, ikke alle forstår. Det vil vi gerne hjælpe med, og derfor definerer vi i denne artikel nogle af de fagbegreber, som du kan støde på ude på lånemarkedet. Disse begreber vil du støde på, uanset om du skal tage et kviklån eller et lån i banken.

ÅOP

ÅOP er en forkortelse for ”årlig opgørelse i procent”. Kort fortalt så er ÅOP alle de omkostninger, som der årligt vil være forbundet med et lån. Det gode ved ÅOP er, at der både tages hensyn til oprettelsesgebyrer og løbende udgifter. Derfor er det et godt tal, hvis du hurtigt skal have et retvisende billede af, hvilke omkostninger der er forbundet med lånet.

Kreditvurdering

Inden du overhoved kan få lov at låne i banken, skal du kreditvurderes. Dette gør både banker og udbydere af kviklån. Det er ganske simpelt fordi, at de gerne vil sikre sig, at de når også kan få deres penge tilbage. Derfor bliver folk med dårlig økonomi eller folk, som er registreret i RKI som regel afvist, og så får de ikke lov at låne. Har du en stabil økonomi med en god fast indtægt vil du som regel blive godkendt til et lån. Nogle af de ting der bliver lagt vægt på i en kreditvurdering er årlig indkomst, om du bor alene eller med en partner, gæld og lignende.

Renters rente

Renters rente er et udtryk for, hvor mange renter der kommer på en rente. Renters rente kan både bruges, hvis du sparer penge op, men det kan også bruges som en udgift. For eksempel i forbindelse med lån. Renters rente vil have indflydelse på lånets samlede mængde af renter.

Termin

Termin er et udtryk for de datoer, hvor du skal betale af på dit lån samt betale renter. De vil som regel være bestemt på forhånd, så du kan planlægge din økonomi til det. Når du skal låne penge gør du som udgangspunkt gå efter terminer, der passer dig og din økonomi bedst muligt. Altså der, hvor det er mest smertefrit for dig at betale.

Stiftelsesomkostninger

Når mange låner penge, glemmer de at tænke på stiftelsesomkostninger, som faktisk til tider kan være store. Derfor er de også vigtige at tage hensyn til. Stiftelsesomkostninger er også som navnet antyder de omkostninger, der er ved at stifte lånet. Det kan altså være alt fra ekspeditionsgebyr til stiftelsesprovision.

Som du kan læse, så er der rigtig mange fagudtryk, når det kommer til lån. Her var 5 af de mest almindelige. Kan du dem, så er du allerede kommet langt i forhold til at kunne låne. Vi håber, du er blevet klogere!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *