Guide: Forskellige former for krydsfiner

Krydsfiner er et meget populært byggemateriale. En finerplade er en lamineret træplade, der er bestående af flere tynde træplader. Disse træplader er limet sammen, hvilket resulterer i en meget hård og holdbar plade. De mange lag gør, at det er meget svært at knække pladen. Der findes flere forskellige former for krydsfinerplader, der alle har sine fordele og ulemper. De bruges ofte som tagbeklædning, i lofter, som vægbeklædning og i forbindelse med gulvlægning. De er desuden også flittigt brugt i møbelindustrien. Her i artiklen behandler vi de forskellige plader og kommer ind på, hvilke formål de kan bruges til. Lavet i samarbejde med billigkrydsfiner.dk.

Den vandfaste finerplade

Træet i en vandfast finerplade er faktisk helt det samme som i en almindelig finerplade. Mange tror at vandfast betyder, at den kan klare store mængder vand og fugt. Det havde været godt, men det er desværre ikke sådan. Når der tales om en vandfast plade, er det limen, der er vandfast. Det er ikke træet. Træet kan godt laves nogenlunde modstandsdygtig over vand. Det kræver dog, at man behandler det godt. Den vandfaste finerplade anvendes som regel til støbeplader eller i møbler.

Ved vandfaste finerplade arbejder man med forskellige klasser. Klasse 1 er plader beregnet til omgivelser uden fugt. Klasse 2 er til omgivelser, hvor der kan opstå fugt. For eksempel i værksteder, sommerhuse og så videre. Klasse 3 bruges udendørs, hvor der er risiko for meget fugt.

Gulvfiner

Hvis man ønsker at bruge krydsfiner som underlag i gulv, så er det gulvfiner, man skal have fat i. Når man skal bruge gulvfiner er det vigtigt, at man får valgt den rette tykkelse samt den rette kvalitet. Det gode ved at bruge gulvfiner er, at der er rig mulighed for at bruge næsten alle gulvtyper oven på. For eksempel linoleumsgulve, gulvtæppe eller trægulve.

Brandhæmmende krydsfiner

Den brandhæmmende plade bruges i omgivelser, hvor der er særlig risiko for brand. Som navnet antyder så er pladen effektiv, når det kommer til at nedsætte røgudviklingen samt at hindre ilden i at sprede sig.

Andre former for plader

Ud over ovenstående plader kan også nævnes tagfiner, skudsikre finer og emballage finer. Uanset hvilken plade du vælger, bør du altid sætte dig godt ind i, hvad der giver mest mening for dig. Du kan altid høre i byggemarkedet for at høre, hvad de kan anbefale i din situation. Til hjemmebrug vil langt de fleste dog kunne klare sig med en ganske almindelig plade. Det er mere, når man kommer op i de større bygninger, hvor for eksempel brandhæmmende plader kan være en god idé-.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *